Kedvenc idézetek 25


Journalism is printing what someone else does not want printed. Everything else is public relations.

Újságírás az, amikor nyomtatásba kerül valami, amit valaki más nem akar nyomtatásban látni. Minden más csak public relations.

ismeretlen

Az idézet sok formában keringett már az interneten és az azt megelőző évtizedekben is, és sok mindenkinek tulajdonították. A Quote Investigator kutatása szerint az eredeti egy bizonyos L.E. Edwardson, a Chicago City Tribune újságírójának asztalán állt egy kis lapon:

Bármi, amit egy támogató szeretne közzétenni, az reklám; amit szeretne eltüntetni, az hír.

Nem akarom hosszasan húzni ezt a bejegyzést, csak ismételni magam: érdemes fenntartással kezelni mindent, amit újságban, interneten olvasunk, tévében, rádióban hallunk. A tömegek (félre)informálása hatalom, nevezik a negyedik hatalmi ágnak is. Nem véletlenül. Sokszor megírtam már, de bármilyen információ, amit készen kapunk, az nem a mi érdekünket szolgálja, hanem azét, akitől kapjuk. Hogy az reklám és vásárlásra akar ösztönözni, politikai vagy “társadalmi” üzenet, ami jobb esetben csak szavazatot akar biztosítani magának, rosszabb esetben egy komplex politikai agendát a fejünkbe verni, még rosszabb esetben – még mindig valamilyen hátsó szándékkal – szakadékokat mélyíteni és egymás ellen uszítani, az már a kommunikátortól függ. Olyat, hogy valaki ingyen és bérmentve megosztja a tapasztalatait, mint itt én, csak ilyen figuráktól várhatsz: aki ezt hobbiból csinálja és elolvassák vagy tizenöten, azoktól se vár semmit. Minden más, amit hallasz/látsz, az elvárja, hogy utána annak megfelelően cselekedj.